друкувати


Різдвяне привітання Правлячого Архієрея єпископа Миколи Сімкайла

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-01-06 12:59:38

Всечеснішим отцям, преподобним ченцям і черницям, вірним Коломийсько-Чернівецької єпархії Української Греко-Католицької Церкви.

Христос Рождається! Славіте Його!

"Бо Хлоп’ятко нам народилося, Сина нам дано, влада на плечах у Нього, і дадуть йому ім’я: "Чудесний порадник, сильний Бог, Отець довічний, Князь миру" (Іс. 9,5).

На сповнення цього вельми радісного і спасаючого пророцтва від Месіянського пророка Ісаї ізраїльський народ очікував довгі сотні років. І ось сьогодні, через два тисячоліття, щасливий Божий люд зібрався у своїх Соборах, храмах і церквах, а хто і в тісних капличках та пристосованих приміщеннях, щоб разом із великим числом небесного війська піднести хвалу Новонародженому Божому дитяті: "Слава на висотах Богу і на землі мир людям благовоління" (Лк. 2, 14).

Ця повна похвали і радості пісня, надихала послідовників Христа на великі подвиги для поширення Царства Божого на землі. Важко нам є зрозуміти це велике таїнство Воплочення Божого Сина у Вифлиємі, про котре пророкував ще за 700 літ до цієї знаменної події в житті людства пророк Міхей такими словами: "Ти ж Вифлеєме-Євфрато, занадто малий єси, щоб бути між тисячами Юди. З тебе вийде мені той, хто має бути Володарем в Ізраїлі; Його походження із давніх-давен, з днів споконвічних".

Предвічний Бог почав жити новим життям як Богочоловік. Безконечний став Немовлятком, Всемогутній Бог стає немічною Дитиною, в упокоренні Син Божий стає одним із нас, і бачачи цю Любов Творця до свого творіння, ангели на Небесах радіють і сходять на землю прославляючи Бога, Воплоченого у людському тілі.

Оспівуючи це величне таїнство Божого об’явлення, Церква торжественно проголошує: "На небі ликують ангели і люди нині радіють, та веселяться всі створіння з народженого в Вифлиємі Спаса Господа. Бо всяка омана ідольська скінчилися, Христос же панує навіки".

Впавши у гріх, людина віддалилася від Бога потрійно: людською природою, гріхом та смертю, і Спаситель, щоб знову поєднати людину з Богом, у Різдві приймає людське тіло і стає людиною, у Розп’ятті смертю Своєю нищить гріх, як причину всіх бід, а смерть перемагає Воскресінням.

Нині радіє все створіння Боже: ангели небесні, смиренні пастухи, волхви-астрономи зі сходу, овечки і вся природа. Все живе "єдиними устами, єдиним серцем" славить Боже Дитятко, яке принесло нам добру новину про Небесного Отця і світлом Вифлиємської зірки просвічує нам шлях до щасливої вічності.

Вітаючи один одного у ці радісні дні словами "Христос Рождається", ми визнаємо істину, яка має безпосереднє відношення до сучасності. Ми запитуємо себе: "Де ж тепер "народжується Христос?" А відповідь нам допомагає знайти святий Іван Золотоустий у молитві Євхаристійної анафори: "Господи, як Ти зволив замешкати у вертепі, в яслах… - так увійди і поселися в моїй недостойній душі". Таким чином наші серця мають стати подобою ясел, де народжується, зростає, живе і царює Христос – Богочоловік.

Ми добре підготовлялись до Різдвяних свят, прибрали і освітлили наші храми, свої оселі, приготовили все для прийому дорогих нам гостей, які навідаються до нас. Та центром наших святкувань мають бути не наші спільні гостини, зустрічі та діалоги і спомини минулого, але основною постаттю Різдвяних свят є Втілений у людське тіло Христос Бог. А Він є незмінний. В часі кожної Святої Літургії, як Різдвяної, Воскресної, чи щоденної, Христос народжується, навчає і проповідує, жертвується за нас, вмирає і воскресає – перемагає зло і гріх, а нас веде до дому Небесного Отця.

В році, що відійшов ми, хоч поки що роз’єднані і поділені, відсвяткували 1020-ліття Хрещення України-Руси, подякували Богу за дар Святого Хрещення та в молитвах просили про подальшу Його опіку над Україною, а наша Церква приділяла свою особливу увагу християнському покликанню.

На протязі 2009 року українська влада планує відзначати Рік молоді, що наша Церква робила у 2007 році. Добре було б, щоб представники влади разом із Церквою провели відповідні, добре підготовлені заходи для гідного християнського виховання дітей і молоді. Потрібно широко пропагувати християнські принципи виховання і здорового способу життя, викорінюючи при цьому шкідливі прояви і звички. Закликаю сьогодні представників усіх рівнів влади якомога більше сприяти священикам і молодіжним лідерам у реалізації проведення дитячих та молодіжних програм і проектів для виховання здорової Української нації.

В цей Різдвяний час сердечно вітаю найперше усіх хворих і прикутих до ліжка, що не змогли сьогодні своєю присутністю бути разом з нами на богослужіннях, вітаю своїх співпрацівників – душпастирів, на яких покладаю спасіння людських душ, дітей і молодь, як майбутнє Української нації, вітаю вчителів, вихователів, викладачів і професорів всіх рівнів, які своїми знаннями і прикладом мають утвердити українське суспільство на європейському рівні, вітаю представників усіх рівнів влади, якій Божий Люд довірив представляти їхні інтереси перед державою, вітаю церковні братства і сестринства, що є допоміжною і дорадчою ланкою вірних парафій, особливо вітаю вояків визвольних змагань та усіх репресованих, вітаю робітників і селян, які своєю тяжкою працею заробляєте на щоденний хліб, вітаю усіх пенсіонерів та людей поважного віку.

Вітаю усіх вас, любі у Христі брати і сестри, кого я сьогодні не згадав. Нехай Господь Новонароджений Спаситель світу подасть вам свої благодаті а радість Вифлиємської Ночі нехай супроводжує вас по нелегких стежках земного життя.

Благословення Господнє на вас, з Його благодаттю і чоловіколюб’ям, завжди, нині, і повсякчас, і навіки вічні. Амінь.

Христос Рождається! Славіте Його!

Правлячий Архієрей Коломийсько-Чернівецької єпархії
єпископ Микола СІМКАЙЛО