друкувати


Cамодіяльним тургрупам на ГОВЕРЛУ підніматися заборонено

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-01-06 12:50:11

Перший трагічний випадок в українських Карпатах цього року зафіксований 2-го січня. другого січня. Після тривалих пошуків двох 25-річних мешканців Рівного, котрі зникли напередодні, чоловіка та його подруги, гірські рятувальники МНС знайшли їхні тіла на східному схилі гори Мала Говерла.

Як повідомила помічник начальника Головного управління МНС в Івано-Франківській області Галина Омельчук, опісля зустрічі Нового року група рівнян у складі чотирьох людей самовільно вирушила в гори з селища Верховина. Відставши від друзів, двоє мандрівників під вечір зійшли вниз до турбази «Заросляк» і повідомили про надзвичайну подію. Та врятувати двох інших не вдалося — вони замерзли в нічному сніговому полоні.

Причина новорічної трагедії — традиційна: неорганізовані туристи зазвичай не дослухаються до попереджень фахівців про недопустимість самовільних походів передусім у район Чорногірського хребта через високу ймовірність сходження снігових лавин та різкі перепади температур.

У зимовий період, аж до 15-го квітня, розпорядженням голови Івано-Франківської облдержадміністрації самодіяльним тургрупам заборонено підніматися на Говерлу. «Прикро, але багато хто ігнорує заборону й легковажно вирушає в гори без спеціальної підготовки і відповідного спорядження, — розповів начальник Івано-Франківського гірського пошуково-рятувального загону МНС Олег Ковтун.

— Тому нам доводиться часто вирушати на пошуки туристів-аматорів, які відстають від груп, зазнають травм або блукають, утративши орієнтацію. Отже, підкоряти Говерлу взимку дозволено лише професійним альпіністам та туристам». Тим, хто ще не досягнув такого рівня, не варто впадати у відчай: погуляти засніженими Карпатами без ризику загубитися можна за допомогою інструкторів або власників сільських «зелених» садиб, для яких гори — що мати рідна, пише газета «Україна молода».

Джерело: прес-служба МНС
Обговорити на форумі


Обговорити на форумі