друкувати


"Газпром" припинив комунікації з "Нафтогазом"

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-01-06 12:29:59

"Газпром" скоротив постачання газу в напрямку України до 92 млн кубометрів на добу, повідомив офіційний представник НАК "Нафтогаз Україна" Валентин Землянський. "Постачання впали до 92 млн кубічних метрів на добу. При цьому "Газпром" повністю припинив комунікації з "Нафтогазом", - зазначив він.

Землянський підкреслив, що таке різке зниження тиску на вході української газотранспортної системи через кілька годин змушено призведе до недопостачання газу європейським споживачам.

Він нагадав, що напередодні "Газпром" повідомив про плани понизити постачання газу в напрямку України на 65,3 млн кубометрів - до 221 млн кубічних метрів на добу.

"Газпром" закликав "Нафтогаз України" компенсувати еквівалентний об'єм газу шляхом його подачі на західну межу України до 10.00 6 січня 2009 року за рахунок власних ресурсів.

"Газпром" також зажадав від "Нафтогаза України" вжити негайних заходів щодо забезпечення безперебійного транзиту природного газу по території України відповідно до умов діючого контракту про об'єми і умови транзиту російського природного газу з 2003 по 2013 роки.

"Відповідальність за можливі зміни режиму транзиту газу і, як наслідок, скорочення його подачі для європейських споживачів, лежить на НАК "Нафтогаз України", - йдеться в повідомленні.

У понеділок офіційний представник ВАТ "Газпром" Сергій Купріянов повідомив, що європейські споживачі через відбір газу Україною за добу недоотримали 60 мільйонів кубометрів. У період з 10:00 4 січня по 10:00 5 січня "Газпром", відповідно до заявок європейських споживачів і діючого контракту на транзит газу по території України, подав на вхід в газотранспортну систему України 303 мільйони кубометрів газу. На виході ж було одержано всього 268 мільйонів кубометрів - 35 мільйонів кубометрів газу зникли в Україні.

Купріянов відзначив, що якщо додати до цих об'ємів неодержані 25 мільйонів кубометрів компанією "РосУкрЕнерго", то сумарно недостача в Європі складає 60 мільйонів кубометрів. У попередню добу європейські споживачі недоотримали 50 мільйонів кубометрів газу через його відбір Україною.

Також 5 січня концерн вперше за історію відносин з Києвом не одержав підтвердження об'ємів транзиту газу на захід. Раніше "Газпром" повідомив, що "Нафтогаз України" в неділю відмовив російському газовому холдингу в прийомі додаткових 15 мільйонів кубів газу для європейських споживачів.

"Газпром" 1 січня у зв'язку із закінченням терміну контракту припинив поставки газу Україні, що є країною-транзитером. При цьому Росія продовжує в повному об'ємі поставляти газ Європі.

У цих умовах "Газпром" подає додаткові об'єми газу по інших коридорах - через Білорусь і газопровід "Блакитний потік".

Джерело ТСН
Обговорити на форумі