друкувати


Світ — до нас. У п’ятьох селах Коломийщини мінятимуть вікна

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-01-05 12:52:56

У Коломийському районі вже певний час впроваджується спільний проект Європейського Союзу та Програми ООН "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду". Як підсумок проробленого, у залі засідань райдержадміністрації нещодавно відбувся перший форум місцевого розвитку Коломийського району.

— Із 32 заявок, які підготували місцеві громади, до подальшого впровадження відібрано п’ять, — повідомила Надія КОРЖЕНКО, головний спеціаліст управління економіки райдержадміністрації і контактна особа від проекту. — Проект фінансуватиметься частково за кошти спонсорів, частково — райдержадміністрацією, і лише п’ять відсотків — за рахунок громади. Створено координаційний комітет, який очолює Михайло ВІНТОНЯК, а в сам комітет входять високопосадовці району.

Зокрема, на форумі були присутні члени комітету Дмитро НЕМІШ, голова райради, Нестор ПЕЧЕНЮК, заступник голови райдержадміністрації, Іван ТЕРЛЕЦЬКИЙ, начальник відділу освіти РДА. Зрештою, до такої форми співпраці району не звикати, наголосив, зокрема, Нестор ПЕЧЕНЮК, адже 19 громад минулими роками успішно співпрацювали з Фондом соціальних інвестицій.

Відбулася також принципова розмова з громадами, які вибороли участь у проекті. Більшість із них вибрали заміну вікон, що сприятиме енергозбереженню, зокрема, в Отинії — в дитсадка, у Пилипах і Жукотині — в школі, в Голоскові — у шкільному спортивному залі, а Рунґури пріоритетним визначили заміну верха комплексу ФАПу-пошти, які розмістились у приміщенні старої школи і котрий після повеневих злив почав сильно протікати.

Зі свого боку, Олеся ХОМИН і Леся ПОПЕЛЮК, асистенти з розвитку громад Івано-Франківського обласного підрозділу впровадження проекту, дуже прискіпливо розпитували представників громад про їхні наміри, адже саме їм потім доведеться захищати проекти громад у Києві.

Наразі громадам належить визначитися із кошторисом, тим паче, що фінансування з боку Євросоюзу й ООН передбачає щонайбільше 10 тисяч доларів. І це — першочергове завдання, щоб проект нарешті запрацював і в Коломийському районі, адже в Городенківському та Рогатинському відповідні проекти громад уже затверджені.

Автор: Олег ПРОСКУРЯКОВ
Джерело: "Вільний голос" для www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі