друкувати


Народ знову змушений доводити, що він у біді практичний

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-12-27 02:47:05

У Коломийському міськрайонному центрі зайнятості реєструють уже звільнених працівників банків і прогнозують, що безробіття може зачепити і викладачів навчальний закладів.

Ще якихось півтора місяця тому, директор міськрайонного центру зайнятості Василь Глаголюк запевняв, що економічна криза жодним чином не торкнулась очолюваної ним служби. А вже минулого тижня ця служба скликала в бізнес-центрі на вул. Лесі Українки прес-конференцію, за узагальнювальною назвою якої, "Вплив світової кризи на сучасний стан ринку праці", неможливо було приховати тривожних ноток.

- Хоча в Коломиї й немає металургійних чи вугільних підприємств, - вимушений був констатувати В.Глаголюк, - криза починає відчуватись і в нас. За останні місяці кількість тих, хто шукає працю, зросла більш ніж на 500 осіб, на що вплинуло повернення заробітчан з Росії, інших країн. Скорочення працівників, хоча наразі й завуальоване, відбувається й на наших місцевих підприємствах і в установах.

Що треба розуміти під завуальованістю? Те, що списки працівників, які підлягають вивільненню, не надходять у службу зайнятості, тобто звільняють людей без належного дотримання законодавства. Подало такі списки чи не єдине в місті підприємство, КПЕЖ, яке ще не в найгіршому становищі, оскільки буде реорганізовуватись і більшість комунальників мають надію працевлаштуватись у новостворюваному "Коменерго". Інші ж керівники звільняють людей з формулюванням "за згодою сторін", не завдаючи собі мороки зі списками в службу зайнятості. І позбавляють цим самим людей можливості повернутися з часом на підприємство.

Адреса: Коломия, вул. Гетьмана Мазепи, 4 (центр зайнятості) стає, на жаль, популярною не лише для домогосподарок, які взагалі не задумувались останніми роками про якусь роботу, але й для працівників ще вчора надійних банків, добра півсотня з яких уже вимушені шукати собі інше заняття. Лише з "Національного кредиту" звільнено 11 фахівців. Стільки ж працівників звільнюють з СП "Дельта". Роботи немає і на селі, адже звільнюють людей також у ТзОВ "Корнич", підгайчиківській фірмі "Вільна Україна"...

Проте служба працевлаштування, як можна зрозуміти її керівника, також не буде для всіх звільнених доброю мамкою. Працівникам з мінімальною зарплатнею розраховувати на дотації вже не варто. Для набуття статусу безробітного служба надає сім днів, пропонуючи людині впродовж них не менше двох робіт. Відмовишся — не візьмуть на облік. Можуть і після надання статусу зняти з обліку, якщо виявлять, що людина ухиляється від запропонованої праці. Строгіший підхід до клієнтів викликаний тим, що кількість вакансій за останні місяці зменшилася на половину. Залишилось, по суті, 300 вакансій, і то 80% їх розраховані на мінімальну зарплатню, 605 гривень.

Бачення ситуації ратушею висвітлив на прес-конференції заступник міського голови Володимир Тарновецький (на фото). У ратуші, за його словами, працює робоча група з відстеження світової кризи, яка ставить собі за мету передусім порядок у бюджетно-податковій політиці. А "вузьких місць" тут вистачає. Заборгованість із зарплатні допустили паперова фабрика, деревообробний завод, чвари між власником і чинним керівництвом заводу КРП дійшли вже до Верховного суду, тим часом як заборгованість із зарплатні перейшла тут позначку мільйон гривень...

- Недовиконання річного бюджету станом на 15 грудня, - розповів В.Тарновецький, - становить 2.5 мільйона гривень. Якщо до кінця року вдасться їх зібрати, бюджетно захищені статті буде профінансовано. Хоча ми вже відчуваємо, наскільки розбухлі штати в освіті й культурі.

- Переймайте досвід Івано-Франківської міськради, яка підняла плату за оренду земельних ділянок удесятеро, - порадив хтось із залу.

- Можливо, в середмісті й доведеться підняти, - погодився В. Тарновецький, - але, мабуть, пізніше, після кризи і не для всіх Для підприємців, які виробляють продукцію, орендну ставку навряд ч варто підвищувати.

А ось промислові підприємства, які й без того на ладан дишуть, уже сповна відчули ріст орендної плати. На паперовій фабриці, наприклад, вона з 10 тисяч піднялася до 120 тисяч гривень. Банки в кредитах відмовляють, тому виробництво довелося зупинити. Якщо, за словами директора фабрики Ігоря Герули, раніше тут працювало 160 осіб, то нині лише 98. Щоб хоч якось зберегти фахівців їх переводять у сторожі.

Не набагато кращі справи і в основного донора району українсько-канадського підприємства "Дельта". Перші вивільнення працівників тут пояснюють тим, що Слободо-Рунґурське нафтове родовище виснажилось, а літня повінь завдала шкоди газовому родовищу в Дебеславцях. Та й ціна нафти та світовому ринку впала... "Так що можливі й подальші скорочення кадрів", - підсумував на прес-конференції начальник юридичного відділу "Дельти" Василь Матковський,

Але це ще не всі неприємні новини з останньої в старому році прес-конференції. Як прогнозує центр зайнятості, не за горами й звільнення працівників у навчальних закладах міста. На сьогодні на обліку в центрі вже понад 300 випускників коломийських вишів, " перевиробництво" бухгалтерів, економістів, юристів, менеджерів очевидне, найближчі десять років про їхню підготовку можна не думати.

Залишається,отже, хіба надіятись на поета, який писав, що: "Народ наш в бідах добрий практик: зла вість Його злякать, ні здивувать не може. "Побачимо, чи не дуже змінився народ за 120 років, які минули з часу написання цих рядків. Наразі ж таке враження, що люди починають непокоїтись...

Автор: Василь МЕНЗАТЮК
Джерело: "Коломийська правда"
Обговорити на форумі