друкувати


У Києві презентували диск "Мелодії карпатських полонин"

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-12-27 01:24:15

У мистецькому центрі "Кобальт" (Київ) відбулася презентація платівки "Мелодії карпатських полонин". Цей альбом відкриває перед слухачами світ традиційної музичної культури пастухів Гуцульщини.

На диску вперше в великому обсязі представлені традиційні пастуші награвання на таких інструментах, як фуярка (флояра), джоломіга, дримба, теленка, денцівка, а також трембіта та воловий ріг. Крім інструментальної музики в альбомі представлені також полонинські співанки, та навіть звуки калатал та дзвіночків, що вішають на шию худобі, аби визначити за звуком місце її перебування, повідомляє ЗІК.

Головною подією вечора став виступ одного з участників проекту "Мелодії карпатських полонин" – народного музиканта Миколи Варцаб’юка, що приїхав з карпатського села Космач, Косівського району. Микола Варцаб’юк продемонстрував старовинну техніку гри на фуярці, що супроводжується гортанним гудінням.

Платівку "Мелодії карпатських полонин" презентував автор цього проекту, київський музикант Геннадій Мельник, що створює власну музику під псевдонімом Гектор Мукомол. Музикант розповів про історію створення цього проекту та про свої мандри карпатськими полонинами. За словами Геннадія Мельника, особливість полонинської музики полягає в тому, що вона народжується в живій атмосфері, посеред карпатських гір.

"Атмосфера ця наповнена співом птахів, звуками калатал, шумом вітру а інколи тишею, – розповідає автор. – Як звукорежисер, я намагався здійснити такі записи, які б відтворювали атмосферу карпатських полонин. Реалізувати цей задум можливо було лише в природному середовищі, тобто на полонинах. Тому мені доводилося складати в наплечник необхідну апаратуру та вирушати в гори".

Обговорити на форумі