друкувати


Пішла у Вічність сестра БАНДЕРИ

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-12-25 03:58:30

У райцентрі Стрий Львівської області на 92-му році життя померла Оксана БАНДЕРА, рідна сестра лідера Організації українських націоналістів Степана БАНДЕРИ. За даними Львівської обласної організації Конгресу українських націоналістів, БАНДЕРА померла від зупинки серця.

Панахида по сестрі лідера ОУН відбудеться вранці 25 грудня, після чого траурна процесія відправиться до села Старий Угринів Калушського району Івано-Франківської області. За попередньою інформацією, саме тут, поряд з могилою сестри Марти, її поховають сьогодні о 14:00.

Оксана БАНДЕРА навчалася у Стрийській гімназії, по закінченні якої в ній вчителювала (1939-1941 рр.). У 1941 році її разом з сестрою Мартою та батьком арештували. У документах записано, що сестри БАНДЕРИ звільнені у 1960 році, але в Україні їм проживати не дозволили. 48 років вона провела у засланні й тільки у 1989 році приїхала на Батьківщину.

Завдяки втручанню львівської влади у 1991 року Оксана БАНДЕРА отримала документи про реабілітацію й змогла прописатися у родичів. Після клопотання Стрийської організації КУН тодішній голова Стрийської об’єднаної ради Роман ШРАМОВ’ЯТ (нині голова міста) виділив у 1996 році сестрам Провідника ОУН Оксані й Володимирі (померла у 2001 р.) трикімнатну квартиру, забезпечивши їх усім необхідним. Стрияни обрали пані Оксану почесною громадянкою міста. У 2006 р. Президент України нагородив її орденом Княгині Ольги ІІІ ступеня.

Автор: Петро А. ВЛАСІЙЧУК ІІІ, www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі