друкувати


Кажемо: Че Гевара, а розуміємо: Дзержинський

Блог Д.Карп’яка | 2011-08-22 09:36:56

Наша журналістика вкотре дала підставу почервоніти за неї. Маю на увазі мишаче вовтузіння навколо погрози міського голови Івано-Франківська Віктора Анушкевичуса прикрити т. зв. паб під назвою «Че», базовані на тому міркуванні, що латиноамериканський революціонер Че Гевара був представником комуністичної ідеології. Газети, починаючи від львівського «Високого Замку» й закінчуючи бульварною «Комсомольською правдою в Україні», відгукнулися на погрози міського голови доволі в’їдливо, в унісон їм заспівали й інтернет-видання.

Хор захисників пабу з прапором Куби на стіні отримав нову порцію адреналіну після контрвиступу депутата Івано-Франківської міськради Володимира Чорноуса, який узявся глузливо рекомендувати міській владі перейменувати водночас і такі заклади, як «Версаль», «Імператор», «Роял» і т. д. Депутата тут же визнали за такого, що покладе на лопатки й самого Задорнова, і бідолашному Анушкевичусу добряче перепало. Про якість присвячених цій темі матеріалів можна судити на прикладі хоча б такого ганебного інтернетівського заголовку: «Чорноус грає Ануса».

Оскільки вважаю негідним вступати в полеміку з типами, які чхають на історію й порядну журналістику з високого дерева, процитую на закінчення хіба один поетичний текст, що належить перу Володимира Висоцького. Якого, зважаючи на схиляння наших борзописців перед усім чужим, вони напевно ж поважають.

Новые левые – мальчики бравые,

С красными флагами буйной оравою,

Чем вас так манят серпы да молоты?

Может, подкурены вы и подколоты?!

Слушаю полубезумных ораторов:

«Экспроприация экспроприаторов…»

Вижу портреты над клубами пара –

Мао, Дзержинский и Че Гевара.

Не разобраться, где левые, правые…

Знаю, что власть – это дело кровавое.

Что же, валяйте затычками в дырках,

Вам бы полгодика, только в Бутырках!

Не суетитесь, мадам переводчица,

Я не спою, мне сегодня не хочется!

И не надеюсь, что я переспорю их,

Могу подарить лишь учебник истории.