друкувати


Післяслово до розмови президента з народом

Блог Д.Карп’яка | 2011-02-26 11:22:37

Не можу сказати, що дивився телерозмову Президента України Віктора Януковича з народом, затамувавши подих і конспектуючи кожне зітхання, однак кілька моментів усе ж запам’яталося особливо. Зокрема погроза львівського типа в чорних окулярах розійтися навіки з неправильної ментальності Сходом, просьба юної представниці Донбасу підняти ціну на вугілля і наполягання одеситів на запровадженні другої державної, цебто російської, мови.

Віктор Федорович, як і належить мудрому державному діячеві, давав їм гідні відповіді. Так, львівському типові в чорних окулярах він нагадав про єдність як необхідну умову стабільності й добробуту; юнці з Донбасу, якій болять низькі ціни на «чорне золото», пообіцяв перегляд цін; молодим одеситам порадив вивчати українську мову...

А ще впродовж телерозмови я зробив одне неприємне відкриття: чоловік, що разом зі мною сидить біля телевізора, - корупціонер. Хоча прикидався раніше правдивим патріотом. Я це зрозумів після того, як президент перелічив заходи, спрямовані на викорінення в країні такого ганебного явища, як корупція і хабарництво. Серед перелічених заходів він назвав і позбавлення деяких категорій підприємців ліцензій на підприємницьку діяльність, оскільки саме ці підприємці, мовляв, стоять на перешкоді встановленню порядку й законності.

Чоловіка, що разом зі мною дивився і слухав главу держави, також позбавили недавно ліцензії. І його, і всіх поліглотів, хто заробляє на життя, перекладаючи різноманітні документи з італійської, німецької, англійської і т.д. на українську або ж навпаки. З’ясовується, в їхніх дипломах не зазначена cпеціальність «перекладач», лише вчитель німецької чи там англійської мови. Тепер їм хіба заново вступати в уже суто українські виші, де понавідкривали, на відміну від колишніх українських радянських вишів, усіляких факультетів, у тому числі й перекладацьких.

Отож у нашому славному містечку немає вже жодного леґітимного, як сказав би Сергій Головатий, перекладача. Зате ніхто не посміє сказати, що уряд саботує розпорядження президента про нещадне викорінення корупції і хабарництва.